İçeriğe geç

Alevi Ve Bektaşi Farkı Nedir

Bektaşilik ve Alevilik aynı mi?

Bektaşilik üzerine bir eser yazan Abdülkadir Sezgin’e göre Alevi ve Bektaşi kelimeleri arasında bir fark yoktur. Her iki grup da Hacı Bektaş-ı Velî’yi sevip saysa da Aleviler Hacı Bektaş tekkesine değil, Muhammed’in soyundan geldiğine inanılan Alevi tekkelerine bağlıdır.

Alevi Bektaşi inancı nedir?

Büyük ölçüde sözlü geleneğe dayanan ve insanı merkeze koyan Alevi inancı, özünde tüm VAROLUŞU ve hakkı (Tanrı) tüm varlıklara ve insanlara indirgeyen bir inançtır. Bu inancı benimseyenler kendilerine Alevi-Bektaşi veya kısaca Aleviler[9] derler. Tarihte Kızılbaş[10] olarak da bilinir.

Bektaşi neye inanır?

Aleviler, Hz. Muhammed’in son peygamber olduğuna ve Ali bin Ebu Talib’in onun koruyucusu (veya imamı) olduğuna inanırlar. Aleviler ibadetlerini Cemevi’nde yaparlar.

Bektaşi Sünni mi?

Bektaşilik, 16. yüzyıldan beri Osmanlı İmparatorluğu tarafından resmen tanınan tek Sünni olmayan mezhep olarak kabul edilir. Bu mezhep, Takvimcilikte ortaya çıktığı gibi, başlangıçta Sünni İslam’ın inanç ve kült ilkelerine karşı kayıtsız bir tavır gösterdi.

Alevi Bektaşiler namaz kılar mı?

Bu anlamda günümüz Alevi/Bektaşileri arasında beş vakit namaz kılan da var, kılmayan da var.

Halveti tarikatı Alevi mi?

Ebu Bekir’e ulaşan ve gizli zikre dayananlar, yani Bekri tarikatları; Hz. Ali’ye yönelen ve onun açık zikrine güvenenlere Alevi tarikatları denilmiştir. Bu anlamda Halvetiyye tarikatları Alevi tarikatları kategorisine girmektedir (Aşkar, 1999: 554).

Kaç çeşit Alevi var?

İçindekiler1.1 Tokat Alevileri.1.2 Sivas Alevileri.1.3 Erzurum Alevileri.1.4 Maraş Alevileri.1.

Hz Ali Alevi mi?

Ali kültü etrafında döndüğüne inanılır. Bu inanışa göre Ali, Aleviliğin kurucu babası ve üstadıdır. Ayrıca Alevi ataları, Hacı Bektaş Veli’nin soyağacı üzerinden Ali soyuna bağlanmakta bir sakınca görmezler. Aslında Anadolu dışındaki Aleviliğin bir Ali soyu olduğu bir gerçektir.

Aleviler neden can der?

Ruh kelimesi canlıda ruh, hayat, güç/kudret gibi pek çok şeyi ifade eder. Aleviler bu kavramı Cem/ibadet törenlerinde erkek-dişi, sen-ben ayrımını ortadan kaldırmak ve insanı vurgulamak için kullanırlar (Seyyid Hakkı, 2017).

Alevi Kızılbaş ne demek?

Kızılbaş kelimesi Anadolu’da Anadolu ve Bulgaristan’daki Alevileri tanımlamak için de kullanılmıştır. Osmanlı kayıtlarında Alevi-Türkmen kökenli Seyyid Müslümanlara “Kızılbaş” denilmiştir.

Hacı Bektaş Veli Alevi mi Sünni mi?

1- Hacı Bektâş-ı Velî, Sünni bir mutasavvıftır.

Aleviler neden Cem evine gider?

Cemevi; Aleviliğin en önemli ibadethanesidir. Alevilerin zikir yaptığı, bağlama çaldığı veya semah yaptığı ibadethanedir.

Bektaşi ve Alevi aynı mı?

Alevilik ve Bektaşilik birçok ortak inanç özelliğini paylaşır. Ancak Bektaşilik, temel prensipleri ve ritüelleri olan bir Sufi tarikatı iken Alevilik, Hz. Ali’nin soyundan gelmeyi önemli kılan bir kimliktir. Bektaşilik herkese açık bir mezhep iken Alevilik gizliliğe dayanıyordu.

Bektaşiler Hanefi mi?

Bektaşiliğe, içerdiği Sünni unsurlar bağlamında bakıldığında, genel olarak Hanefi-Maturidi özellikler gösterdiği ve dolayısıyla Hanefi-Maturidi din anlayışının önemli ölçüde baskın olduğu görülmektedir. Bu noktada Bektaşilikte var olan algı büyük ölçüde Hanefi-Māturīdizm’den beslenmektedir.

Aleviler namaz kılar mı?

Örneğin, Şiilik İslam’ın başka bir koludur ve kendi mezhebine ait camiler de vardır. Ancak Aleviler camide ibadet etmezler çünkü dua etmezler. Törensel bir çemberde ibadet ederler.

Bektaşiler Kızılbaş mı?

“Bektaşi”, “Alevi” veya “Kızılbaş” terimleri genellikle Sünni inancının dışındaki topluluklar için kullanılırdı. Osmanlı arşivlerindeki mevcut belgelerde, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kızılbaş’ı (Alevilik) benzersiz bir inanç sistemi veya resmi mezhep olarak tanımadığını görüyoruz.

Alevilikle Şiilik aynı şey mi?

Şiilik, çok uzaklara kadar uzanan uzun bir tarihe ve etkiye sahiptir. Bu nedenle, zaman ve yere bağlı olarak Takrib, İmamiye, Zeydiye, İsmailiye, Alevilik, Nusayrilik gibi farklı isimlerle anılmıştır.

Bektaşilik hangi mezhep?

Bektaşiliğe, içerdiği Sünni unsurlar bağlamında bakıldığında, genel olarak Hanefi-Maturidi özellikler gösterdiği ve dolayısıyla Hanefi-Maturidi din anlayışının önemli ölçüde baskın olduğu görülmektedir. Bu noktada Bektaşilikte var olan algı büyük ölçüde Hanefi-Māturīdizm’den beslenmektedir.

Bektaşiler nasıl ibadet eder?

Alevi ve Bektaşilerin inançlarına göre Cem Cemlerinde icra ettikleri sema, zakirlerin, hizmetkârların çaldıkları sazlar eşliğinde söylenen sözlerle, müziğin ritmine uygun olarak yapılan tasavvufi ve estetik hareketlerle Tanrı’ya ulaşma yoludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir