Aşı yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
Bir aşıya karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon oluşursa, o aşının daha fazla dozu verilmemelidir. Bir aşı bileşenine (içeriğine) karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon oluşursa, o bileşeni içeren tüm aşılar verilmemelidir. Soğuk algınlığı ve ishal gibi hafif hastalıklarda aşılamanın ertelenmesine gerek yoktur.
Bebeklere hangi durumlarda aşı yapılmaz?
Karma aşıdan sonraki ilk 7 gün içinde ensefalopati gelişen kişilere, gebelere (MMR, suçiçeği gibi canlı aşılar için), evde bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere (OPA oral polio aşısı için), daha önce bağırsak tıkanıklığı geçiren kişilere (rotasyon aşısı için) aşı yapılmamalıdır.
Enfeksiyon varken aşı yapılır mı?
Difteri, boğmaca ve tetanos aşısı (Dpt). Aşı en az bir ay arayla yapılır. Çocukta enfeksiyon ve yüksek ateş varsa aşı ertelenir.
Çocuk hastayken aşı yapılır mı?
Bir çocuğun şiddetli ateşli bir hastalığı varsa aşının olası ek yan etkilerinden kaçınmak için aşılamanın ertelenmesi gerektiği konusunda genel bir fikir birliği vardır. Bu uygulama ayrıca hastalık belirtilerinin aşıya atfedilmesini de önler.
Çocuğuma aşı yaptırmazsam ne olur?
Aşıyla önlenebilir hastalıklar, zatürre, ensefalit, körlük, kanama, kulak enfeksiyonları, konjenital rubella sendromu ve hatta ölüm gibi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ciddi sonuçlara (komplikasyonlara) yol açabilen ciddi hastalıklardır.
1 yaş aşıları yapılmazsa ne olur?
Aşılama bebeklerin hastalanmasını önler. “1 yaşındaki çocuğa aşı belirlenen aşı takvimine göre yapılmazsa ne olur?” sorusunun cevabı, çocuğun aşıyla önlenen hastalığa yakalanma riskinin artmasıdır. Aynı zamanda ebeveynler, 1 yaşındaki çocuğun aşılanmaması durumunda ne olacağını, çocuğun hastalığın taşıyıcısı olabileceğini sorarlar.
Ateşi olan bebeğe aşı yapılır mı?
3. Bebekler ve çocuklar aşılamadan önce sağlık kontrolünden geçmelidir. Ateş veya enfeksiyon varsa aşılama ertelenecektir. Hafif ateş aşılamaya engel değildir.
Hangi aşılar zorunlu?
Yenidoğanlara ve çocuklara şu aşılar yapılır: Hepatit B aşısı, Hepatit A aşısı, BCG aşısı, 5’li kombine aşı, çocuk felci aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı, suçiçeği aşısı. Hepatit B aşısının ilk dozu, taburcu olmadan önce yenidoğanlara yapılmalıdır.
2 yaş aşısı kaç gün gecikebilir?
Aşının ikinci dozu en geç 24. haftada tamamlanmalıdır.
Antibiyotik kullanan bebeklere aşı yapılır mı?
Hasta bir çocuğa aşı yapılabilir mi? Ateşsiz basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya ishal aşı olmayı engellemez. Hastalıktan kurtulan veya antibiyotik kullanan bir çocuk aşı olmayı engellemez.
Aşıdan önce Calpol verilir mi?
Ateş düşürücülerin aşının etkinliğini azalttığını biliyor muydunuz? Bu nedenle, lütfen aşıdan önce asla ateş düşürücü vermeyin!!! Ateş 38 dereceyi geçerse veya hasta aşıdan sonra çok huzursuz olursa, ağrı kesici ve ateş düşürücü verin.
18 ay aşısı tehlikeli mi?
18 aylık aşının yan etkileri arasında alerjik reaksiyonlar da olabilir. Bu çok düşük bir olasılık olsa da, dikkate alınmalı ve önlemler alınmalıdır. Çocuğun doktoru veya ebesiyle iletişim kurmak içinizi rahatlatacak ve her şeyin yolunda gitmesini sağlayacaktır.
İshalken aşı yapılır mı?
Hafif hastalığı olan bebekler aşı olabilir. Orta veya şiddetli hastalığı olan bebekler iyileşene kadar beklemelidir. Buna orta veya şiddetli ishal veya kusması olan bebekler de dahildir.
5’li karma aşı nedir?
Toplam 4 doz karma aşı yapılır: 2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay. 5’li karma aşı; zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjite neden olabilen difteri, tetanos, boğmaca, inaktif çocuk felci ve Haemophilus influenza B adı verilen bakterilere karşı uygulanan bir aşıdır.
2 yaş aşısı tehlikeli mi?
2 yaşındaki çocuklarda aşının yan etkileri genellikle hafif ve geçicidir ve çocuğun sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi olmayabilir. Ancak kendiliğinden iyileşme olmadığı durumlarda çocuğun aşıya verdiği yanıtı değerlendirmek için profesyonel bir sağlık hizmeti sağlayıcısına danışmak önemlidir.
Canlı aşı hangi durumlarda yapılmaz?
Canlı zayıflatılmış aşılar Canlı aşılar hamile kadınlara ve bağışıklık sistemi zayıflamış veya baskılanmış kişilere verilmemelidir. Canlı aşı örnekleri; sarı humma, rotavirüs aşısı, BCG, oral polio aşısı (OPA), kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşısı.
Aşı sıcakta bozulur mu?
Aşının maruz kaldığı sıcaklık +2 °C ile 8 °C aralığının dışındaysa aşı zarar görecektir. Sadece yüksek sıcaklıkların değil, düşük sıcaklıkların da aşılar için zararlı olduğu unutulmamalıdır. Aşının etkinliğinin sürdürülmesi, düşük veya yüksek sıcaklıklara maruz kalma süresiyle doğru orantılıdır.
Aşağıdakilerden hangisi sağlık çalışanlarına özel durumlarda uygulanacak aşılar?
Sağlık çalışanları için en önemli aşılar hepatit B, grip, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve boğmacadır. Menenjit, tifo, çocuk felci, tüberküloz ve hepatit A aşıları özel durumlarda uygulanması gereken aşılardır.
Aşı nedir maddeler halinde?
İnsanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olabilen virüsler, bakteriler vb. Mikropların hastalık yapıcı özelliklerinin arındırılması veya bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkilerinin ortadan kaldırılmasıyla geliştirilen biyolojik ürünlere aşı denir.