İçeriğe geç

Yerindelik Denetimi Ne Demek

Yerindelik denetimi yasağı nedir?

İdari mahkemeler; “Yürütme görevinin kanunda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini sınırlayacak, idarî bir tedbir veya işlem niteliğinde olacak veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak şekilde yargısal karar veremezler.

Yargıtay yerindelik denetimi nedir?

Karara göre, bu inceleme, idare hukukunun kaynakları olan yazılı mevzuat ve içtihatlar çerçevesinde yapılmaktadır. Yeterlilik incelemesi, idarenin takdir yetkisini ortadan kaldıracak şekilde bir inceleme yapılması anlamına gelmekte olup, böyle bir inceleme mümkün değildir.

Anayasa Mahkemesi yerindelik denetimi yapabilir mi?

Bireysel başvuru incelemesi sırasında temel hak ve özgürlüklerden birinin ihlal edildiği tespit edilirse, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için ne yapılması gerektiğine de karar verilir. Ancak mülkiyet denetimi yapılamaz ve idari tedbir veya işlem niteliğinde karar verilemez.

Hukuka uygunluk denetimi ne demek?

Hâkime verilen yetki, idari işlemin hukuka uygun olup olmadığını tespit etmektir19. Hukuka uygunluk denetimi, yürürlükteki mevzuatın, yargı içtihatlarının ve devam eden idari uygulamaların ihlal edilip edilmediğinin araştırılması anlamına gelir20.

Devlet Denetleme Kurulu yerindelik denetimi yapabilir mi?

Bu durum, KDK’nın da DDK gibi sadece hukukilik incelemesi değil, yerindelik incelemesi de yapabileceğini göstermektedir.

Iptal davalarında yerindelik denetimi yapılır mı?

Bu bağlamda, idari yargıç idarenin yerini alamaz ve karar alıp bunların yeterliliğini denetleyemez. Dolayısıyla iptal usulü nedeniyle yargıç sadece söz konusu idari tedbirin iptaline karar verme yetkisine sahip olup, yapılacak tespitle idare adına tedbir alınması mümkün değildir.

Hakimin verdiği kararı Yargıtay bozar mı?

Yargıtay, mahkemenin kararının hukuka uygun olmaması, delillerin değerlendirilmesinde hata yapılmış olması, eksik araştırma ile veya delillerin hukuka uygun olmaması gibi birden fazla sebeple kararın bozulmasına karar verebilir.

Sayıştay yerindelik denetimi yapabilir mi?

Sayıştay, yeterliliğe ilişkin denetim yapamaz ve idarenin takdir yetkisini sınırlayacak veya ortadan kaldıracak bir karar alamaz. (b) Denetim, genel kabul görmüş uluslararası denetim standartlarına uygun olarak gerçekleştirilir.

Yargı denetimini kim yapar?

Ülkemizde kanunların ve dolayısıyla vergi kanunlarının anayasaya uygunluğunun yargısal denetimi, bu amaçla özel olarak kurulmuş olan Anayasa Mahkemesi tarafından yapılır. Bir kanunun anayasaya aykırı olduğu iddia edilirse, çeşitli yollarla Anayasa Mahkemesi’ne götürülebilir.

Yargıtay Anayasa Mahkemesinin kararına uymak zorunda mı?

Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm nihai mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır. Yargıtay 6 Mart 1868’de kurulmuştur, 155 yıllık uzun bir geçmişe sahiptir ve yargının en yüksek temyiz organıdır. Tüm üyeleri, alanlarında uzman ve deneyimli kıdemli yargıçlardır.

Idari Vesayette yerindelik denetimi var mı?

İdari gözetim denetimi, yerel yönetimlerin süreçlerinin, organlarının ve personelinin denetimidir. Bu denetim yasallık veya düzenlilik açısından yapılabilir.

Anayasa Mahkemesi neyin denetimini yapamaz?

Anayasa değişikliklerini sadece biçimsel olarak inceler ve izler. Ancak, olağanüstü hal ve savaş sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve içerik bakımından Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine şikâyette bulunulamaz.

Yerindelik denetimi nedir örnek?

Köy ihtiyar heyeti tarafından verilen bir karar, ilçe valiliği tarafından incelenmelidir. İlçe valiliği, bu kararın köy ve sakinleri için faydalı olmadığına karar verebilir ve kararı değiştirmeye veya iptal etmeye karar verebilir. Bu şekilde, ilçe valisinin yaptığı eylem makul olma denetimini oluşturur.

Hukukta yerindelik ne demek?

Bir işin yasal olması, en doğru şekilde yapıldığı anlamına gelmez. Bunun kontrol edilemez olması, amacı çarpıtan son derece keyfi uygulamaların hayata geçirilebileceği anlamına gelir.

Idari yargı yerindelik denetimi yapar mı?

Ancak Anayasa’nın 125. maddesinde düzenlendiği üzere, idari yargının denetiminin hukuka uygunluğun denetimi ile sınırlı olması gerekir. Bu denetim sınırını aşarak uygunluk denetimi alanına girmek mümkün değildir.

Yerindelik sorunu nedir?

Sınırlı yetki durumlarında, idari eylemin uygunluğu yasal hükümlerle düzenlenir, ancak bu durumlarda idarenin ilgili hükümlere uygun hareket edip etmediğinin her zaman doğrulanabileceği varsayılabilir. İdarenin takdir yetkisinin olduğu durumlarda, uygunluğun kontrol edilmesi sorunu vardır.

Idari Vesayette yerindelik denetimi var mı?

İdari gözetim denetimi, yerel yönetimlerin süreçlerinin, organlarının ve personelinin denetimidir. Bu denetim yasallık veya düzenlilik açısından yapılabilir.

Idari yargı denetiminin kapsamı nedir?

İdari yargı denetimi, idarenin kanunla verilen yetkileri kötüye kullanıp kullanmadığını veya yasal normları ihlal edip etmediğini belirlemek için idari eylemin unsurlarını inceleyerek idarenin yasal normlara uyma yeteneğine sınırlar koyar. İdarenin takdiri de yargısal incelemeye tabidir.

Idarenin denetim yolları nelerdir?

İdari Denetim: Üç şekilde yapılır; Genel İdari Denetim: Hiyerarşi ve idari vesayet denetimidir. Özel İdari Denetim: Sayıştay, Sayıştay vb. kuruluşlar tarafından yapılan denetim türüdür. Ombudsman Denetimi: Ombudsmanlık kurumu tarafından yapılan denetim yöntemidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gürcü Escort